
Nasi Arab
Kimball
Al-Mubarak
by Nor Akmal Wahida Ibrahim

Bahan-bahan:
-
untuk nasi
3 cawan beras basmathi (rendam 30
minit, toskan)4 cawan air / stok ayam
2 sudu besar minyak sapi
1 biji bawang besar (hiris)
3 ulas bawang putih (cincang)
1 inci halia (cincang)
1 batang kayu manis, 3 bunga lawang, 3
pelaga, 2 bunga cengkih1 sudu besar rempah nasi Arab
1 sudu besar Kimball Sos Tiram
-
untuk ayam
1 tin Ayam Nara Kimball (daging
ayam yang dah siap masak, juicy
& berempah!)
2 sudu besar Kimball Sos Cili
2 susu besar Kimball Sos Tiram
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk kunyik
1 sudu besar minyak masak
Cara Penyediaan
-
1. Masak Nasi Arab:
Panaskan minyak sapi, tumis
bawang besar, bawang putih, dan
halia hingga naik bau.
Masukkan kayu manis, bunga
lawang, pelaga & cengih. Tumis
sebentar.
Masukkan rempah nasi Arab dan
Kimball Sos Tiram. Gaul sebati.
Masukkan beras basmathi yang
telah ditoskan dan gaul rata.
Tuangkan air / stok ayam, biarkan
mendidih, kemudian kecilkan api dan
masak hingga nasi tanak.
-
2. Sediakan Ayam Nara Kimball:
Panaskan sedikit minyak dalam kuali.
Masukkan Ayam Nara Kimball (tak
perlu rebus atau goreng lagi sebab
dah siap masak!).
-
Tambahkan Kimball Sos Cili,
3. Hidang & Nikmati!
Kimball Sos Tiram, dan semua
rempah.
Masak sekejap hungga sebati
dan sedikit pekat.Hidangkan nasi Arab bersama
Ayam Nara Kimball yang dah
dimasak.
Boleh tambah acar timun dan
sos cili untuk lebih sedap!
Ayam-Nara
Kilat Berapi
Kimball
by Jkshalini Jayakumar

Bahan-bahan:
-
Untuk Perapan Ayam:
2 ketul peha ayam
2 sudu besar Sos Ayam–Nara Kimball
1 sudu besar Sos Tiram Kimball
1½ sudu besar Sos Cili Kimball
2 sudu besar minyak zaitun
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk paprika
1 sudu kecil serbuk bawang putih
1 sudu kecil garam
2 biji cili padi, dihiris halus
-
Sayur-sayuran:
1 biji kentang, dipotong saiz sederhana
1 biji bawang Holland, dipotong saiz sederhana
1 biji lada benggala merah, dipotong saiz sederhana
Lain-lain:Sedikit jus lemon (untuk diperah sebelum makan)
Cara Penyediaan
-
Perap Ayam
Dalam satu bekas, gaul peha ayam dengan semua bahan perapan — termasuk ketiga-tiga jenis sos Kimball, minyak zaitun, serbuk lada hitam, paprika, serbuk bawang putih, garam, dan cili padi hiris. Gaul rata sampai ayam bersalut elok.
Biarkan perap sekurang-kurangnya 30 minit, atau lagi lama kalau nak rasa lebih umphh!
Sediakan Sayur
Potong kentang, bawang Holland, dan lada benggala merah dalam saiz sederhana. Ketepikan.
-
2. Susun & Sapu
Susun ayam atas dulang pembakar bersama sayur yang dah dipotong.
Sapu lebihan perapan pada semua bahagian ayam dan sayur supaya rasa padu ke setiap sudut.
-
3. Bakar
Panaskan ketuhar pada suhu 180°C.
Bakar ayam dan sayur selama 40–50 minit, atau sampai ayam garing keemasan dan sayur nampak caramelized menggoda.
Sentuhan Akhir
Sebelum hidang, perah sedikit jus lemon atas ayam dan sayur untuk kesegaran yang tak terkata.
Popia Ayam–Nara
Lip Lap Lip Lap
Raya
by Irda Hir

Bahan-bahan:
-
1 tin Sos Pasta Ayam–Nara Kimball
1 sudu besar sos cili Kimball
1/2 sudu besar Sos tiram
1 biji bawang besar (potong dadu)
3 biji bawang putih (cincang halus)
200g daging cincang
1/2 biji lobak merah (potong dadu)
4 biji cendawan butang (potong ikut suka)
3 biji sosej (potong bulat)
1 tin ayam Nara
2 keping keju
1 sudu makan serbuk lada
Kulit popia
2 sudu besar tepung gandum, campur dengan sedikit air (jadi gam untuk kulit popia)
Minyak makan secukupnya
Air jika perlu
Cara Penyediaan:
-
Panaskan 2 sudu besar minyak makan, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga wangi.
Masukkan daging, lobak merah dan cendawan butang, campurkan sehingga separuh masak.
Masukkan 1 tin Sos Pasta Ayam–Nara Kimball dan gaul semua bahan sehingga masak.
Masukkan serbuk lada, Sos Cili Kimball, sos tiram Kimball & 2 keping keju. Gaul semua bahan sehingga sebati.
-
Biarkan inti sejuk, sebelum menggulung popia.
Masukkan 1 sudu besar inti ke dalam kulit popia. Gulung dengan kemas dan gamkan hujung kulit popia dengan tepung gandum yang di campur air.
Panaskan minyak masak dan goreng sehingga kuning.
Sedia di hidangkan
Ayam Bakar Uda + Spaghetti Carbonara Dara
by Najihah Batrisyia Zi

Bahan-bahan:
-
2 ketul ayam whole leg
8 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili Kimball
2 sudu besar sos tiram Kimball
2 sudu besar madu
Sedikit garam
1 sudu besar lada hitam (tumbuk)
1½ sudu besar serbuk paprika
1½ sudu besar minyak zaitun
2 biji ubi kentang (dipotong 4)
1 biji lobak merah (dipotong besar)
1 tin Sos Carbonara Ayam–Nara
1 paket Spaghetti Kimball
Cara Penyediaan:
-
Tumbuk bawang putih dan halia sehingga lumat.
Gabungkan ayam, bawang putih, halia, sos tomato, sos cili, sos tiram, madu, lada hitam, garam, serbuk paprika, dan minyak zaitun dalam satu mangkuk. Gaul rata sehingga ayam terlapisi dengan bahan perapan.
Sediakan satu dulang dan lapikkan dengan foil aluminium. Letakkan ayam di atas dulang.
-
Masukkan ubi kentang dan lobak ke dalam bahan perapan tadi, kemudian gaul rata dan susun bersama ayam di dalam dulang.
Bakar ayam selama 45 minit pada suhu 200°C.
Rebus 1 paket spaghetti sehingga masak.
Panaskan Sos Kimball Carbonara Ayam–Nara dan gabungkan dengan spaghetti. Hidangkan dengan Ayam Bakar Uda tadi.
Creamy Cheesy Kimball Chicken Puffs
by Lilian Lim

Bahan-bahan:
-
150g dada atau peha ayam, dipotong halus
½ biji bawang besar, dicincang
1 sudu kecil bawang putih, dicincang halus
¼ cawan lada benggala pelbagai warna, dipotong dadu
¼ cawan cendawan butang, dicincang
2 sudu besar Sos Ayam Nara Kimball
1 sudu besar Sos Cili Kimball
1 sudu besar Sos Tiram Kimball
½ sudu kecil serbuk lada hitam
½ sudu kecil serbuk paprika salai
1 sudu kecil mentega
½ cawan keju mozzarella atau cheddar, diparut
1 keping pastri puff (puff pastry), dinyahbeku
1 biji telur, dipukul (untuk sapuan telur)
1 sudu besar bijan
Cara Penyediaan:
-
Panaskan mentega dalam kuali atas api sederhana.
Tumis bawang dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan ayam, masak hingga perang sedikit.
Tambah lada benggala dan cendawan, masak lagi 2 minit.
Masukkan sos Ayam Nara Kimball, sos cili, dan sos tiram. Gaul sebati.
Perasakan dengan lada hitam dan paprika. Masak 1 minit hingga sos sedikit pekat.
Tutup api dan biarkan inti suam seketika.
Gaul keju parut ke dalam inti sementara masih hangat supaya keju cair sedikit.
Panaskan ketuhar pada suhu 200°C.
Gelek pastri puff dan potong kepada 6–8 keping segi empat.
-
Letak 1–2 sudu besar inti di tengah setiap keping.
Lipat jadi segitiga atau segi empat, tekan tepi dengan garpu untuk lekatkan.
Sapu permukaan dengan telur dan tabur bijan.
Bakar selama 15–18 minit hingga perang keemasan dan rangup.
Sejukkan sedikit sebelum dihidang.
Nak Lagi Berkeju? Masukkan sekeping keju jenis mudah cair (contohnya mozzarella) ke dalam setiap puff sebelum dilipat untuk letupan keju meleleh!
Donut Keju Ayam Pedas Kimball Malaysia
by Benny Nana

Bahan-bahan:
-
Doh Donut:
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar susu tepung
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil yis segera
¾ cawan air suam
1 sudu besar mentega
-
Inti Ayam:
200g Ayam-Nara (cincang halus)
2 sudu besar Kimball Sos Cili
1 sudu besar Kimball Sos Tiram
1 sudu kecil serbuk lada hitam
½ cawan keju cheddar (parut)
1 sudu kecil bawang putih cincang
1 sudu kecil mentega
Salutan:
1 biji telur (dipukul)
Serbuk roti secukupnya
Cara Penyediaan:
-
1. Sediakan Doh Donut:
Campurkan tepung, susu tepung, garam, gula dan yis dalam mangkuk.
Masukkan air suam sedikit demi sedikit, uli hingga jadi doh.
Tambahkan mentega, uli hingga doh elastik.
Rehatkan 1 jam hingga kembang.
2. Masak Inti Ayam:Panaskan mentega, tumis bawang putih hingga wangi.
Masukkan Ayam-Nara, Kimball Sos Cili & Sos Tiram. Gaul rata hingga ayam masak.
Masukkan lada hitam dan keju, kacau hingga keju cair. Sejukkan.
-
3. Bentuk Donut Berinti:
Ambil doh, leperkan sedikit, letakkan inti ayam & bulatkan semula.
Celup dalam telur, golek dalam serbuk roti.
4. Goreng & Hidangkan:Panaskan minyak, goreng hingga keemasan.
Sedia dinikmati – rangup di luar, leleh berperisa ayam pedas di dalam.
Satay Pasta Ketipak Ketipuk Sayang!
by Cik Siti Noraini Alisa

Bahan-bahan:
-
1 pek pasta Kimball, dimasak mengikut arahan pada bungkusan
250g tomato ceri merah
4 batang sosej, dipotong bulat bersaiz ½ inci dan digoreng
8 keping keju cheddar parut, dipotong halus
Pencucuk satay
Daun basil, dicincang untuk hiasan
-
Untuk sos satay:
2 sudu besar sos Ayam-Nara
3 sudu besar sos Cili Kimball
1 sudu besar sos Perisa Tiram Kimball
¼ sudu teh serbuk lada hitam kasar
¼ sudu teh campuran halba
Lain-lain:Sedikit jus lemon (untuk diperah sebelum makan)
Cara Penyediaan:
-
Campurkan semua bahan untuk sos satay dan ketepikan.
Ambil sebatang pencucuk dan cucuk pasta Kimball, diikuti dengan sosej, tomato ceri, penne, sosej dan tomato ceri lagi.
Ulang langkah yang sama untuk pencucuk-pencucuk yang lain sehingga semua bahan habis digunakan.
-
Susun satay di atas dulang pembakar, sapukan sos satay di atasnya dan taburkan keju cheddar.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 160°C selama 1–2 minit atau sehingga keju cair.
Keluarkan dan hiaskan dengan daun basil.
Ayam Dendang Raya Kimball
by noor_rashedah

Bahan-bahan:
-
1 ekor ayam dipotong kecil (Ayam-Nara)
4 sudu besar Kimball Sos Cili (penyeri rasa)
3 sudu besar Kimball Sos Tiram (pengikat selera)
1 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia (dihiris halus)
2 batang serai (diketuk)
1 helai daun kunyit (dicarik)
1 cawan santan pekat
Garam, gula dan sedikit serbuk lada hitam secukup rasa
Cara Penyediaan:
-
Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan serai hingga harum semerbak.
Masukkan Kimball Sos Cili dan Kimball Sos Tiram, kacau hingga naik minyak.
Tambahkan ayam Ayam-Nara dan gaul mesra dengan rencah cinta Kimball.
Tuang santan perlahan-lahan sambil kacau penuh kasih sayang.
Masukkan daun kunyit, garam, gula dan lada hitam. Didihkan hingga kuah pekat menyatu.
Hidangkan panas-panas bersama ketupat atau nasi minyak – pasti meriah suasana Raya.
Ayam Tumis 3 Beradik
by hello_sunshinesd

Bahan-bahan:
-
300g ayam (potong kecil)
1 sudu besar Kimball Sos Cili
2 sudu besar Kimball Sos Tiram
1 sudu besar Sos Pasta Carbonara Ayam–Nara
1 biji bawang besar (hiris)
3 ulas bawang putih (cincang)
1 batang lobak merah (hiris nipis)
-
1 cawan sayur campur (seperti brokoli, kacang panjang, atau jagung manis)
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil gula
2 sudu besar minyak untuk menumis
1/2 cawan air
Cara Penyediaan:
-
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar serta bawang putih hingga wangi.
Masukkan ayam yang telah dipotong kecil dan goreng sehingga ayam masak dan sedikit perang.
Masukkan lobak merah dan sayur campur, tumis selama 2–3 minit sehingga sayur sedikit lembut.
Tambahkan sos cili Kimball, sos tiram Kimball, sos carbonara Ayam–Nara, serbuk lada hitam, dan gula, kemudian gaul rata.
Masukkan sedikit air jika mahu kuah yang lebih cair.
Ayam Masak Kicap Pedas Manis Sensasi Kimball
by Najiha Batrisyia Zi

Bahan-bahan:
-
500g ayam (potong kecil)
3 sudu besar sos cili Kimball
2 sudu besar sos tiram Kimball
2 sudu besar sos ayam Nara Kimball
3 ulas bawang putih (cincang)
1 biji bawang besar (hiris)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar gula perang
Minyak untuk menumis
Cara Penyediaan:
-
Goreng ayam separuh masak, kemudian ketepikan.
Tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
Masukkan semua sos dan kicap manis, gaul rata.
Tambahkan ayam, kacau hingga sebati dan masak hingga ayam empuk.
Taburkan daun bawang jika suka dan hidangkan semasa panas.
Udang Berkrim Senandung Lebaran
by amnibatrisyia

Bahan-bahan:
-
500g udang (dibuang kulit dan dibersihkan)
1 sudu besar sos cili Kimball
2 sudu besar sos tiram Kimball
3 sudu besar sos carbonara Ayam-Nara
1 biji bawang besar (diiris nipis)
3 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 batang cili merah (dipotong serong)
1/2 cawan krim masakan (atau susu segar)
-
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil gula
2 sudu besar minyak untuk menumis
1/2 cawan air
Daun ketumbar (untuk hiasan, barulah lawa)
Cara Penyediaan:
-
Tumis bawang dengan memanaskan minyak dalam kuali, kemudian tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi dan sedikit keemasan.
Masukkan udang yang telah dibersihkan dan masak sehingga udang berubah warna menjadi merah jambu dan sedikit garing di luar.
Tambahkan sos cili, sos tiram, sos carbonara Ayam-Nara Kimball, serbuk lada hitam, dan gula, kemudian gaul rata sehingga udang terbalut dengan sos yang pekat.
Tuangkan krim masakan ke dalam kuali dan kacau rata. Biarkan ia mendidih sedikit supaya sos menjadi lebih pekat dan berkrim.
-
Jika sos terlalu pekat, tambahkan sedikit air untuk menyesuaikan ketebalan sos.
Masukkan cili merah yang dipotong serong dan kacau sebati. Biarkan masakan mendidih selama 2-3 minit lagi.
Angkat dari api dan hidangkan. Taburkan daun ketumbar sebagai hiasan jika suka.
Ayam Cinta
Tiga Sekawan
by dachem2016

Bahan-bahan:
-
1 tin Sos pasta Nara-Ayam Kimball
1 sudu besar Sos Cili Kimball
1/2 sudu besar Sos Tiram Kimball
2 keping dada ayam (rendam sebentar dengan garam)
3-5 sudu besar serbuk serbaguna
Minyak masak secukupnya (untuk mengoreng)
3 biji bawang putih (cincang halus)
1 sudu besar mentega
Air jika perlu
Cara Penyediaan:
-
Gaul ayam dengan serbuk serbaguna. Gorengkan sampai ayam masak. Angkat ayam dan ketepikan.
Dalam kuali lain, masukkan butter.
Tumiskan bawang putih hingga naik bau.
Masukkan sos pasta Ayam-Nara Kimball, sos cili dan sos tiram. Masukkan sedikit air. Masak sampai kuah sedikit pekat.
Kemudian, masukkan ayam yang digoreng tadi.
Gaul semua bahan sehingga sebati.
Sedia untuk dihidangkan.
Ayam
Masak
Nara
by azlanmanshor

Bahan-bahan:
-
Ayam
Kimball sos cili
Kimball sos tiram
Kimball ayam-nara
Garam
Gula
Bawang putih
Bawang merah
Cili
Serai
Air
Santan
Cara Penyediaan:
-
Perap ayam dengan sos tiram selama 15 minit.
Goreng ayam sehingga masak dan ketepikan.
Blender bawang putih, bawang merah, cili, dan serai.
Panaskan minyak dan masak bahan blender sehingga naik minyak.
-
Masukkan sedikit santan dan air, Kimball sos cili dan Kimball ayam-nara, garam dan gula.
Kacau sehingga sedikit kering dan masukkan ayam yang digoreng tadi.
Masak sehingga masak dan sedia dinikmati.
Pencucuk Ayam
Pedas dengan
Sos Celup Manis
dan Masin
by pawitraramu

Bahan-bahan:
Perapan Ayam:
-
2 ketul dada ayam tanpa tulang, dipotong kiub kecil
2 sudu besar Sos Cili Kimball
1 sudu besar Sos Tiram Kimball
1 sudu besar Sos Ayam Nara Kimball
1 sudu besar madu atau gula perang (untuk rasa manis)
2 ulas bawang putih, dicincang halus
1 sudu kecil halia, diparut
1 sudu besar kicap
1 sudu besar jus limau nipis
1 sudu besar minyak sayuran
Garam dan lada hitam secukup rasa
1 sudu besar lada hitam (tumbuk)
1 1/2 sudu besar serbuk paprika
1 1/2 sudu besar minyak zaitun
2 biji ubi kentang (dipotong 4)
1 biji lobak merah (dipotong besar)
1 tin Sos Carbonara Ayam-Nara
1 paket Spaghetti Kimball
Sos Celup:
-
2 sudu besar Sos Cili Kimball
1 sudu besar Sos Tiram Kimball
1 sudu besar Sos Ayam Nara Kimball
1 sudu besar cuka beras atau jus limau nipis
1 sudu kecil madu atau gula
½ sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar air
Daun ketumbar segar, dicincang (untuk hiasan)
Untuk Sate
-
8–10 batang lidi kayu (rendam dalam air selama 30 minit supaya tak hangus)
1 biji lada benggala merah, dipotong kiub besar
1 biji bawang besar, dipotong kiub besar
1 biji zucchini, dihiris bulat tebal
1 sudu besar minyak sayuran (untuk memanggang)
Cara Penyediaan:
-
Perap ayam dengan menggaulkan Sos Cili Kimball, Sos Tiram Kimball, Sos Ayam-Nara, madu atau gula perang, bawang putih, halia, kicap, jus limau, minyak sayuran, garam dan lada hitam. Perap selama 30 minit hingga 2 jam.
Campurkan semua bahan untuk sos celup dalam mangkuk – Sos Cili Kimball, Sos Tiram Kimball, Sos Ayam Nara, cuka beras atau jus limau, madu atau gula, minyak bijan dan air. Kacau rata dan hiaskan dengan daun ketumbar.
-
Cucuk ayam perap berselang-seli dengan lada benggala, bawang dan zucchini atas lidi. Sapu sedikit minyak, kemudian panggang atas grill, grill pan atau ketuhar hingga ayam masak dan sedikit hangus di tepi.
Rehatkan sate seketika sebelum dihidangkan bersama sos celup di tepi.
Spag-Ayam-
Nara Kejutan
Raya
by absiey

Bahan-bahan:
-
1 pack Kimball Ayam-nara – protein wajib untuk tenaga layan tetamu
2 sudu besar Kimball Sos Cili – pedas menyengat sampai sedara tanya resipi
1 sudu besar Kimball Sos Tiram – rasa umami yang buatkan jiran sebelah jealous
200g spaghetti – import khas dari ‘Italy Kampung’ aka kedai runcit depan rumah, Kimball spaghetti semestinya
2 ulas bawang putih – dihiris dengan penuh kasih sayang
-
1 biji bawang besar – potong sambil kenang kisah lama
1 cili merah – untuk kehangatan perbualan
1 cili hijau – supaya tak over sangat
1 sudu teh gula – seimbangkan hidup
Secubit garam dan lada hitam – ikut level ‘masin’ drama raya
1 sudu besar minyak masak dari ladang Felda – minyak power, confirm wangi
Cara Penyediaan:
-
Rebus spaghetti dalam air biasa hingga lembut, toskan dan ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi.
Masukkan Kimball Ayam-nara dan goreng sehingga ayam masak sepenuhnya.
Tambahkan Kimball Sos Cili dan Kimball Sos Tiram, kemudian kacau hingga sebati.
-
Masukkan cili merah dan hijau, bersama gula, garam dan lada hitam mengikut cita rasa.
Akhir sekali, masukkan spaghetti dan gaul rata hingga semua bahan bersatu mesra.
NASI KIMBALL AYAM NARA SPECIAL
by nurulawhite

Bahan-bahan:
-
Kimball sos cili
Kimball sos tiram
Kimball ayam-nara
Beras
2 helai daun pandan
Bunga lawang
Kayu manis
-
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Garam
Gula
Minyak
Ayam
Air
Cara Penyediaan:
-
Panaskan minyak dan tumis bunga lawang, kayu manis, bawang merah yang ditumbuk sehingga naik bau.
Masukkan beras dan kacau sebati.
Masukkan beras yang dimasak tadi ke dalam periuk nasi, tambah air, garam, gula, daun pandan, sos cili, ayam-nara, sos tiram dan ayam.
Masak sehingga masak.
Resepi Ayam Percik Cheesy Ala Nara Kimball
by nrnrlnsha

Bahan-bahan:
-
Untuk Ayam
1 ekor ayam (potong 4-6 bahagian)
2 sudu besar Sos Tiram Kimball
1 sudu besar Sos Cili Kimball
1 sudu besar Sos Ayam-Nara Cheesy Kimball
3 ulas bawang putih (tumbuk halus)
1 inci halia (tumbuk halus)
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada hitam
100ml santan
1 sudu besar minyak masak
-
Untuk Kuah Percik
3 biji bawang merah (kisar)
2 ulas bawang putih (kisar)
1 inci halia (kisar)
1 batang serai (dititik)
200ml santan
1 sudu besar Sos Tiram Kimball
2 sudu besar Sos Cili Kimball
2 sudu besar Sos Ayam-Nara Cheesy Kimball
1 sudu besar gula merah
Garam secukup rasa
Sedikit air
Cara Penyediaan:
-
Perap ayam: Gaulkan ayam dengan bawang putih, halia, serbuk kunyit, Sos Tiram Kimball, Sos Cili Kimball, Sos Ayam-Nara Cheesy Kimball, garam dan lada hitam. Perap sekurang-kurangnya 1 jam (lagi lama lagi sedap).
Panggang ayam: Panaskan minyak dan panggang ayam dalam kuali hingga separuh masak. Boleh juga bakar atas arang untuk rasa autentik.
Sediakan kuah percik: Tumis bahan kisar dan serai hingga wangi. Masukkan santan, Sos Tiram Kimball, Sos Cili Kimball, dan Sos Ayam-Nara Cheesy Kimball. Masukkan gula merah, garam, dan sedikit air. Masak hingga kuah pekat dan berkrim.
-
Gaul ayam dengan kuah: Masukkan ayam ke dalam kuah percik, biarkan mereneh seketika supaya kuah meresap ke dalam ayam.
Sedia untuk dihidangkan! Hidang panas-panas dengan nasi impit, ketupat atau nasi putih.
AYAM TIGA RASA KIMBALL MELETOP RAYA
by ridhwan_ghazali.my

Bahan-bahan:
-
2 ketul peha ayam
2 sudu besar Kimball Sos Cili
1 sudu besar Kimball Sos Tiram
2 sudu besar Kimball Ayam-Nara (dijadikan perapan)
1 biji bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dicincang)
-
1 inci halia (dihiris halus)
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji cili merah (dihiris)
1 biji cili hijau (dihiris)
1 sudu besar madu
½ cawan air
Cara Penyediaan:
-
Perap ayam dengan Kimball Ayam-Nara, serbuk kunyit, dan sedikit garam selama 30 minit.
Panaskan minyak dan goreng ayam hingga keemasan. Ketepikan.
Dalam kuali lain, tumis bawang putih, halia, dan bawang besar hingga wangi.
Masukkan Kimball Sos Cili, Kimball Sos Tiram, madu, dan sedikit air. Kacau hingga pekat.
-
Masukkan ayam yang telah digoreng tadi, gaul rata dengan sos.
Akhir sekali, masukkan cili merah dan hijau sebagai hiasan.
Sedia untuk dihidang dengan nasi panas!
Sayur Campoq Ber-Nara Raya Kimball
by hazwan_lewan

Bahan-bahan:
-
1 cawan kacang panjang, dipotong
1/2 cawan wortel, dipotong batang
1 cawan brokoli
1/2 cawan jagung manis
2 sudu besar Sos Kimball Tiram
-
1 sudu besar Sos Kimball Cili
Kimball Ayam Nara
1/2 cawan air
1 sudu teh minyak bijan (optional)
Garam dan gula secukup rasa
Cara Penyediaan:
-
Rebus kacang panjang, wortel, brokoli, dan jagung dalam air mendidih selama 2-3 minit hingga separuh masak, kemudian toskan.
Panaskan sedikit minyak dalam kuali, masukkan Sos Kimball Tiram, Sos Kimball Cili, Kimball Ayam Nara, dan air. Kacau rata.
Masukkan sayur-sayuran yang telah direbus, kacau rata.
-
Masak selama 2-3 minit hingga sayur-sayuran empuk dan kuah pekat sedikit.
Sesuaikan rasa dengan garam dan gula, dan jika suka, tambahkan sedikit minyak bijan untuk aroma.
Hidangkan sebagai lauk bersama nasi.
Ayam Kimball Takbir Bergema Viral
by izxfar

Bahan-bahan:
-
2 ketul paha ayam
2 sudu besar Kimball Sos Cili
1 sudu besar Kimball Sos Tiram
1 tin Ayam-Nara Kimball
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 batang serai
200ml santan
Minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Cara Penyediaan:
-
Perap ayam dengan kunyit, lada hitam, dan garam. Kalau rajin, biar sejam. Kalau malas, lima minit pun cukup.
Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang besar, dan serai sampai jiran sebelah pun terbau.
Masukkan ayam, goreng sampai nampak ‘glow-up’.
Campakkan Kimball Sos Cili, Kimball Sos Tiram, dan Ayam-Nara Kimball dalam kuali. Kacau macam tengah bersilat.
-
Tambah santan, biar mendidih dengan kasih sayang.
Rasa kuah, kalau sedap, teruskan. Kalau tak, pretend je sedap.
Hidang dengan nasi panas. Tunggu reaksi orang – kalau pinggan licin, tahniah!
Cuppy Comel Pembuka
Selera
by amnibatrisyia

Bahan-bahan:
-
Untuk cawan keropok
200ml jus pandan
200ml jus buah naga
20 keping kertas nasi (rice paper)
600ml minyak sawit untuk menggoreng
Serbuk rumpai laut halus
Serbuk paprika halus
Untuk Sos Berinti:100g Pes Tomato Kimball
1 biji bawang besar
½ batang saderi
½ batang lobak merah
-
1 sudu besar mentega
300g Sos Ayam-Nara Kimball
4 sudu besar Sos Cili Kimball
1 sudu besar Sos Tiram Kimball
Garam, secukup rasa
Gula, secukup rasa
Lada hitam, secukup rasa
200g ayam cincang
2 biji telur
Campuran herba Itali, secukup rasa
Cara Penyediaan:
-
Tumis bawang dengan memanaskan minyak dalam kuali, kemudian tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi dan sedikit keemasan.
Masukkan udang yang telah dibersihkan dan masak sehingga udang berubah warna menjadi merah jambu dan sedikit garing di luar.
Tambahkan sos cili, sos tiram, sos carbonara Ayam-Nara Kimball, serbuk lada hitam, dan gula, kemudian gaul rata sehingga udang terbalut dengan sos yang pekat.
-
Tuangkan krim masakan ke dalam kuali dan kacau rata. Biarkan ia mendidih sedikit supaya sos menjadi lebih pekat dan berkrim.
Jika sos terlalu pekat, tambahkan sedikit air untuk menyesuaikan ketebalan sos.
Masukkan cili merah yang dipotong serong dan kacau sebati. Biarkan masakan mendidih selama 2-3 minit lagi.
Angkat dari api dan hidangkan. Taburkan daun ketumbar sebagai hiasan jika suka.
Sate Ayam Nara Berkrim Kimball Aidilfitri
by rozainaothman

Bahan-bahan:
-
1 mangkuk isi ayam dipotong dadu
Bahan kisar
1 bawang besar
3 biji bawang putih
1 inci halia
2 batang serai
1 inci halia
1/2 sudu kecil jintan manis
1/2 sudu kecil jintan putih
-
1/2 tin sos pasta ayam nara Kimball
2 sudu besar sos tiram Kimball
2 sudu besar sos cili Kimball
2 sudu besar madu
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 sudu besar minyak masak
Lidi sate
Cara Penyediaan:
-
Kisar kesemua bahan tadi dan ketepikan.
Dalam satu bekas, masukkan isi ayam bersama bahan kisar, sos pasta carbonara Ayam Nara Kimball, sos tiram Kimball, sos cili Kimball, gula, garam dan minyak masak. Gaul sebati.
Perap selama 45 minit hingga 1 jam.
-
Setelah itu, cucuk ayam dengan lidi dan bakar hingga ayam masak.
Cadangan: *Sate Ayam Berkrim Kimball Aidilfitri enak dimakan bersama kuah kacang, nasi impit, timun dan bawang. Meriahkan hidangan Raya dengan menggunakan sos pasta Ayam Nara Kimball.
Spicy Kimball Fusion Lava Pouch
by Seet Wc

Bahan-bahan:
200g ayam cincang
2 sudu besar Sos Cip Kimball
1 sudu besar Sos Tiram Kimball
1 sudu besar Sos Ayam Nara Kimball
½ cawan keledek lenyek
1 sudu besar bawang putih dicincang halus
1 sudu besar bawang besar dicincang halus
-
1 sudu kecil minyak bijan
½ sudu kecil lada hitam
12 keping kulit dumppng
1 biji telur dipukul untuk lekatkan
Minyak untuk menggoreng
Cara Penyediaan:
Sediakan inti – Dalam mangkuk, gaul ayam cincang bersama keledek lenyek, Sos Cili Kimball, Sos Tiram Kimball, Sos Ayam Nara Kimball, bawang putih, bawang besar, minyak bijan, dan lada hitam. Perap selama 10 minit.
Bungkus jadi pau – Letak satu sudu kecil inti di tengah kulit dumpling, sapu tepi dengan telur, dan lipat jadi bentuk pau kecil.
-
Goreng hingga rangup – Panaskan minyak dalam kuali dan goreng pau sehingga keemasan dan rangup.
Hidang dengan gaya – Siram sedikit Sos Cili Kimball yang dicampur jus limau nipis di atas pau sebagai penambah rasa. Hidang panas-panas.
Raya Zucchini Rolls with Shredded Ayam-Nara Surprise
by Ni Ta

Bahan-bahan:
-
Untuk Inti:
50g spageti Kimball Angel Hair dimasak ikut arahan pada pek dan ketepikan
100g ayam direbus dan dicarik halus
1 sudu kecil Sos Tiram Kimball
2 sudu besar Sos Cili Kimball
6–8 sudu besar penuh Sos Ayam-Nara Kimball
1 biji bawang besar dicincang
1 sudu kecil herba kering
Daun parsli dicincang
Garam dan lada hitam secukup rasa
-
Untuk Gulungan Zucchini:
1 biji zucchini besar
Segenggam besar keju mozzarella parut
Garam dan lada hitam secukupnya
Sedikit minyak zaitun
Cara Penyediaan Gulungan
Kupas dan hiris zucchini secara nipis bulat.
Cara Penyediaan:
-
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang hingga wangi.
Masukkan Sos Ayam-Nara Kimball, herba kering dan sedikit air. Didihkan.
Tambah Sos Tiram Kimball dan Sos Cili Kimball.
Gaul masuk spageti yang telah dimasak, ayam carik, garam, dan lada.
Masak hingga kuah pekat, masukkan daun parsli, dan biarkan sejuk.
Isikan inti ke dalam gulungan zucchini.
-
Kupas dan hiris zucchini secara nipis bulat.
Susun hirisan secara bertindih dalam bentuk segi empat atas kertas pembakar.
Renjiskan minyak zaitun, tabur keju, garam dan lada di atasnya.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 25 minit.
Biarkan sejuk supaya ia mengeras.
Letakkan bahagian keju di atas, isi dengan inti ayam-nara dan spageti, dan gulung.
Bebola Ayam Nara Pedas Rambu Ramba
by absiey

Bahan-bahan:
-
Bahan bebola
500 g isi ayam
10-15 biji cili padi
5 sdb Kimball sos pasta ayam-nara
1 sdb Kimball sos tiram
1-2 sdb tepung jagung
Kulit popia (digunting halus)
-
Bahan Sos
10 sdb Kimball sos cili
1 sdb Kimball sos tiram
7 cili padi (dihiris halus)
Daun ketumbar (dihiris halus)
Sedikit air panas
Cara Penyediaan:
-
Kisar semua bahan bebola ayam hingga sebati
Bentukkan adunan bebola, tambahkan sedikit tepung jagung jika cair
Golekkan bebola di atas kulit popia
Goreng bebola sehingga masak dan keemasan
Satukan semua bahan sos, kacau hingga sebati
Bebola ayam sedia untuk dihidang
-
Nasi Arab Kimball
Al-Murbarak -
Ayam-Nara
Kilat Berapi Kimball -
Popia Ayam–Nara
Lip Lap Lip Lap Raya -
Ayam Bakar Uda + Spaghetti Carbonara Dara
-
Creamy Cheesy Kimball Chicken Puffs
-
Donut Keju Ayam Pedas Kimball Malaysia
-
Satay Pasta ketipak ketipuk sayang!
-
Ayam Dendang
Raya Kimball -
Ayam Tumis
3 Beradik -
Ayam Masak
Kicap Pedas Manis
Sensasi Kimball -
Udang Berkrim Senandung Lebaran
-
Ayam Cinta
Tiga Sekawan -
Ayam Masak
Nara -
Pencucuk Ayam Pedas dengan Sos Celup Manis dan Masin
-
Spag-Ayam-
Nara Kejutan
Raya -
NASI KIMBALL
AYAM NARA SPECIAL -
Resepi Ayam Percik Cheesy Ala Nara Kimball
-
AYAM TIGA RASA KIMBALL MELETOP RAYA
-
Sayur Campoq Ber-Nara Raya Kimball
-
Ayam Kimball Takbir Bergema Viral
-
Cuppy Comel
Pembuka Selera -
Sate Ayam Nara Berkrim Kimball Aidilfitri
-
Spicy Kimball Fusion Lava Pouch
-
Raya Zucchini Rolls with Shredded Ayam-Nara Surprise
-
Bebola Ayam Nara Pedas Rambu Ramba

Tofu Butter VOL-KENIK-LAVA
by uya.dihsar

Bahan-bahan:
-
Tofu dipotong kecil
1 cawan buttermilk Kimball
1 cawan tepung jagung
Setengah cawan tepung gandum
1 biji telur
Garam & lada hitam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
-
SOS LAVA BERAPI
3 sudu besar sos cili Kimball
2 sudu besar sos tomato Kimball
Setengah cawan buttermilk Kimball
2 ulas bawang putih (cincang)
1 sudu besar mentega
1 sudu teh gula
Setengah sudu teh garam
Serbuk cili
Cara Penyediaan:
-
Gaul tofu dengan garam, lada hitam, dan buttermilk. Biarkan 30 minit
Celup tofu dalam telur, kemudian salut dengan campuran tepung
Panaskan minyak dan goreng tofu hingga keemasan dan rangup. Toskan
Tumis bawang putih dengan mentega. Masukkan sos cili Kimball, sos tomato Kimball, gula, garam, dan buttermilk Kimball. Kacau hingga pekat. Masukkan serbuk cili
Masukkan tofu goreng ke dalam sos, gaul rata hingga bersalut sempurna
Mr. Crab Samudera Biru Lautan Semporna Buttermilk Kimball
by Sheila Karim

Bahan-bahan:
-
2 ekor ketam – dibersihkan dan dipotong dua
3 sudu besar Buttermilk Pasta Sos Kimball
2 sudu besar Sos Cili Kimball
1 sudu besar Sos Tomato Kimball
2 ulas bawang putih – dicincang halus
2 sudu besar mentega
5 helai daun kari
½ cawan susu cair
1 sudu teh gula
Sedikit garam dan lada sulah
Cara Penyediaan:
-
Panaskan mentega dalam kuali, tumis bawang putih dan daun kari hingga wangi
Masukkan Buttermilk Kimball, Sos Cili Kimball, dan Sos Tomato Kimball. Kacau rata
Tuang susu cair, masukkan gula, garam, dan lada sulah secukup rasa. Kacau sehingga kuah sedikit pekat
Masukkan ketam dan gaul rata hingga ketam masak dan kuah sebati
Angkat dan hidangkan panas-panas bersama nasi putih atau roti
Gabungan buttermilk dengan sos cili dan tomato Kimball akan memberi rasa berkrim, pedas, dan sedikit manis yang seimbang
Popia Ooh La La
by yy_whyy

Bahan-bahan:
-
200g ayam cincang
1 sudu besar mentega
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
5 helai daun kari
1 batang cili padi (dihiris) – ikut tahap kepedasan yang diingini
3 sudu besar Kimball Buttermilk
-
2 sudu besar Kimball Sos Cili
1 sudu besar Kimball Sos Tomato
½ sudu kecil garam
½ sudu kecil gula
10 keping kulit popia
1 biji telur (dipukul, untuk gam)
Minyak untuk menggoreng
Cara Penyediaan:
-
Masak inti buttermilk
Cairkan mentega dalam kuali dan tumis bawang putih hingga wangi
Masukkan daun kari dan cili padi, kacau hingga naik bau
Tambahkan ayam cincang, kacau hingga masak sepenuhnya
Masukkan Kimball Buttermilk, Kimball Sos Cili, dan Kimball Sos Tomato, kemudian gaul sebati
Perasakan dengan garam dan gula
Masak hingga kuah pekat
Sejukkan inti
Gulung popiaAmbil sehelai kulit popia, letakkan sedikit inti di tengah
-
Lipat kiri dan kanan kulit popia ke dalam, kemudian gulung dengan kemas
Sapu hujung kulit popia dengan telur untuk melekatkan gulungan
Goreng hingga rangupPanaskan minyak dalam kuali
Goreng popia hingga keemasan dan rangup
Toskan minyak
Hidang dengan sos istimewa
Boleh dicicah dengan campuran Kimball Sos Cili dan Kimball Buttermilk untuk rasa lebih berkrim
Popcorn Ayam Kimball Pedas Berkrim
by Rabiatul Adawiah II

Bahan-bahan:
-
Bahan untuk ayam popcorn
300g dada ayam (dipotong dadu kecil)
½ sudu kecil garam
½ sudu kecil serbuk lada hitam
½ sudu kecil serbuk paprika (opsional, untuk lebih pedas)
1 sudu besar sos tiram
1 biji telur (dipukul)
½ cawan tepung jagung
½ cawan tepung gandum
Minyak untuk menggoreng
-
Bahan untuk sos pedas berkrim
2 sudu besar mentega
2 ulas bawang putih (dicincang)
1 tangkai daun kari
2 biji cili padi (dihiris, ikut tahap kepedasan)
3 sudu besar Kimball Sos Cili
2 sudu besar Kimball Sos Tomato
150ml Kimball Buttermilk
½ sudu kecil garam
½ sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil gula
Cara Penyediaan:
-
Gaulkan ayam dengan garam, lada hitam, serbuk paprika, dan sos tiram. Perap selama 15 minit
Celup ayam ke dalam telur, kemudian salutkan dengan campuran tepung jagung dan tepung gandum
Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ayam hingga keemasan dan rangup. Angkat dan toskan minyak
Dalam kuali lain, cairkan mentega dan tumis bawang putih, daun kari, dan cili padi hingga wangi
Masukkan Kimball Sos Cili dan Kimball Sos Tomato, kacau rata
-
Tuangkan Kimball Buttermilk, kacau hingga sebati. Tambah garam, lada hitam, dan gula secukup rasa
Masukkan ayam goreng ke dalam sos dan gaul hingga bersalut sempurna
Taburkan daun bawang atau bijan sebagai hiasan
Hidangkan panas sebagai snek atau lauk bersama nasi putih
Roti Jala Gulung Buttermilk Kimball
by Zaini Nor

Bahan-bahan:
-
Bahan untuk roti jala
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
½ cawan Kimball Buttermilk
1 ½ cawan air
½ sudu kecil garam
Sedikit pewarna kuning
-
Bahan inti ayam buttermilk
200g dada ayam (dipotong kecil)
2 sudu besar mentega
1 ulas bawang putih (dicincang)
1 tangkai daun kari
2 sudu besar Kimball Sos Cili
1 sudu besar Kimball Sos Tomato
100ml Kimball Buttermilk
Garam dan lada hitam secukup rasa
Cara Penyediaan:
-
Buat roti jala
Campurkan semua bahan roti jala, kacau sebati
Masukkan adunan ke dalam acuan roti jala, goreng atas kuali leper hingga masak
Masak inti ayam buttermilk
Panaskan mentega, tumis bawang putih dan daun kari hingga wangi
Masukkan ayam, goreng hingga separuh masak
Tambah Kimball Sos Cili, Kimball Sos Tomato dan Kimball Buttermilk
Kacau hingga pekat, perasakan dengan garam dan lada hitam
-
Gulung dan hidang
Letakkan inti ayam dalam roti jala
Gulung seperti kebab dan siap untuk dihidang
Roti Jala Gulung Buttermilk Kimball
by Zaini Nor

Bahan-bahan:
-
Bahan untuk roti jala
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
½ cawan Kimball Buttermilk
1 ½ cawan air
½ sudu kecil garam
Sedikit pewarna kuning
-
Bahan inti ayam buttermilk
200g dada ayam (dipotong kecil)
2 sudu besar mentega
1 ulas bawang putih (dicincang)
1 tangkai daun kari
2 sudu besar Kimball Sos Cili
1 sudu besar Kimball Sos Tomato
100ml Kimball Buttermilk
Garam dan lada hitam secukup rasa
Cara Penyediaan:
-
Buat roti jala
Campurkan semua bahan roti jala, kacau sebati
Masukkan adunan ke dalam acuan roti jala, goreng atas kuali leper hingga masak
Masak inti ayam buttermilk
Panaskan mentega, tumis bawang putih dan daun kari hingga wangi
Masukkan ayam, goreng hingga separuh masak
Tambah Kimball Sos Cili, Kimball Sos Tomato dan Kimball Buttermilk
Kacau hingga pekat, perasakan dengan garam dan lada hitam
-
Gulung dan hidang
Letakkan inti ayam dalam roti jala
Gulung seperti kebab dan siap untuk dihidang
Roti Jala Gulung Buttermilk Kimball
by Zaini Nor

Bahan-bahan:
-
Bahan untuk roti jala
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
½ cawan Kimball Buttermilk
1 ½ cawan air
½ sudu kecil garam
Sedikit pewarna kuning
-
Bahan inti ayam buttermilk
200g dada ayam (dipotong kecil)
2 sudu besar mentega
1 ulas bawang putih (dicincang)
1 tangkai daun kari
2 sudu besar Kimball Sos Cili
1 sudu besar Kimball Sos Tomato
100ml Kimball Buttermilk
Garam dan lada hitam secukup rasa
Cara Penyediaan:
-
Buat roti jala
Campurkan semua bahan roti jala, kacau sebati
Masukkan adunan ke dalam acuan roti jala, goreng atas kuali leper hingga masak
Masak inti ayam buttermilk
Panaskan mentega, tumis bawang putih dan daun kari hingga wangi
Masukkan ayam, goreng hingga separuh masak
Tambah Kimball Sos Cili, Kimball Sos Tomato dan Kimball Buttermilk
Kacau hingga pekat, perasakan dengan garam dan lada hitam
-
Gulung dan hidang
Letakkan inti ayam dalam roti jala
Gulung seperti kebab dan siap untuk dihidang
Kimball Creamy Chicken Pie
by Solehah Rozi

Bahan-bahan:
-
Kulit pai
2 cawan tepung gandum
150g mentega (sejuk dan dipotong kecil)
4–5 sudu besar air sejuk
Isi pai250g isi ayam (potong kecil)
3 sudu besar Kimball Sos Cili
3 sudu besar Kimball Sos Tomato
4 sudu besar Kimball Buttermilk
1 bawang besar (dicincang)
-
1 lobak merah (dipotong dadu kecil)
½ cawan kacang hijau atau jagung (pilihan)
Garam dan lada hitam secukup rasa
1 sudu besar tepung gandum (untuk pekatkan)
Hiasan1 biji telur (pukul untuk sapuan)
Cara Penyediaan:
-
Kulit pai
Campurkan tepung gandum dengan mentega sehingga teksturnya seperti serbuk roti
Tambah air sejuk sedikit demi sedikit, uli hingga menjadi doh
Bungkus doh dengan plastik pembalut dan simpan dalam peti sejuk selama 30 minit
Isi paiPanaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar sehingga wangi
Masukkan ayam, lobak merah, dan kacang hijau atau jagung. Tumis sehingga ayam masak sepenuhnya
Tambah Kimball Sos Cili, Kimball Sos Tomato, dan Kimball Buttermilk. Kacau rata
-
Masukkan tepung gandum untuk memekatkan isi, kemudian perasakan dengan garam dan lada hitam
Masak seketika dan ketepikan untuk sejuk
Penyediaan paiCanai kulit pai dan lapiskan dalam loyang pai
Masukkan isi pai ke dalam kulit pai
Tutup pai dengan lapisan kulit pai di atas dan tekan bahagian tepi untuk menutup rapat
Sapukan telur di permukaan pai untuk warna keemasan
Bakar
Panaskan oven pada suhu 180°C
Bakar pai selama 35–40 minit atau sehingga kulit pai keemasan
Nikmati pai ayam yang lazat ini bersama keluarga!
RIANG RIA RAYA SEAFOOD BUTTERMILK KIMBALL
by Mohd Khairul Anuar Ahmad

Bahan-bahan:
-
7 ekor udang sederhana (dibersihkan)
5 ekor sotong saiz sederhana (dibersihkan dan dipotong)
2 ekor ketam (dibersihkan dan dipotong dua bahagian)
Tepung serbaguna secukupnya
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 tangkai daun kari
-
½ tin Kimball Buttermilk
1 sudu besar Sos Cili Kimball
1 sudu besar Sos Tomato Kimball
3 tangkai cili padi (dihiris halus)
Garam, perasa
Minyak masak
Air
Cara Penyediaan:
-
Satukan udang, sotong dan ketam bersama tepung serbaguna dan sedikit air
Gaul hingga sebati
Panaskan kuali dan masukkan minyak masak
Goreng udang, sotong dan ketam hingga garing
Angkat dan ketepikan
Gunakan minyak yang sama dan kurangkan sedikit
Masukkan bawang putih, daun kari dan cili padi
Tumis hingga naik bau
-
Masukkan Kimball Buttermilk dan kacau sebati
Masukkan sedikit air jika terlalu pekat
Tambahkan Kimball Sos Cili dan Kimball Sos Tomato
Kacau rata
Masukkan udang, sotong dan ketam ke dalam sos
Gaul sebati dan perasakan dengan garam dan gula jika perlu
Biarkan seafood masak sepenuhnya
KIMBALL AYAM BERLENGAS CREAMYLICIOUS
by Aisyah Dahalan

Bahan-bahan:
-
Ayam (potong kecil)
Garam
Serbuk kunyit
1 biji bawang Holland (hiris)
3 biji bawang putih (hiris)
Daun kari
Lobak merah
3 sudu Kimball Buttermilk
2 sudu Sos Cili Kimball
2 sudu Sos Tomato Kimball
1 sudu Sos Tiram
Cara Penyediaan:
-
Gaulkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam, kemudian goreng sehingga garing
Tumiskan daun kari, bawang putih, lobak merah, Kimball Sos Cili, Kimball Sos Tomato, Kimball Buttermilk dan sos tiram
Masukkan ayam yang telah digoreng, gaul sebati
Taburkan bawang Holland dan siap untuk dihidang
Ayam Buttermilk Kimball Senyuman Terukir Memikat Hati
by Khairul Nizam Zainudin

Bahan-bahan:
-
A
1 ekor ayam
2 sudu besar Sos Cili Kimball
1 sudu besar Sos Tomato Kimball
Sauce Buttermilk Kimball
1 sudu besar serbuk lada hitam
Butter
1/2 cawan susu cair
Perasa secukupnya
-
B
1 biji bawang Holland (dipotong dadu)
5 ulas bawang putih (dicincang)
3–5 biji cili padi (dibelah)
Daun kari
Hirisan lemon
C2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung beras
1/2 sudu besar tepung gandum
1 biji telur
Cara Penyediaan:
-
Didalam mangkuk besar, satukan ayam bersama tepung, Kimball Sos Tomato, Kimball Sos Cili, susu cair, telur dan sedikit perasa
Perap selama 30 minit
Selepas 30 minit, panaskan minyak dan goreng ayam sehingga kekuningan
Angkat dan ketepikan
Dalam kuali lain, cairkan mentega
Masukkan bawang putih, bawang Holland, daun kari dan cili padi
-
Tumis menggunakan api sederhana sehingga naik bau
Masukkan satu tin Kimball Buttermilk dan gaul seketika
Tambahkan ayam yang telah digoreng dan lada hitam
Gaul semua bahan hingga sebati selama lebih kurang 10 minit
Tutup api
Hiaskan dengan hirisan lemon dan sedia untuk dihidangkan
Ketupat Buttermilk Boom Boom Raya
by Mhd Shah

Bahan-bahan:
-
Inti Buttermilk Ayam
200g dada ayam, dicincang halus
1 sudu besar sos tiram Kimball
1 sudu kecil sos cili Kimball
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar mentega
3 ulas bawang putih, dicincang halus
1 tangkai daun kari
1/2 cawan susu buttermilk Kimball
-
1 sudu kecil gula perang
10 keping kulit popia
1 biji telur (untuk lekatkan kulit popia)
Minyak untuk menggoreng
Biji bijan & daun ketumbar untuk hiasan
Cara Penyediaan:
-
Masak inti buttermilk dengan memanaskan mentega, tumis bawang putih dan daun kari hingga naik bau
Masukkan ayam cincang dan kacau hingga masak
Tambahkan Kimball Sos Tiram, Kimball Sos Cili, dan Kimball Buttermilk
Kacau hingga sebati, kemudian masukkan garam, lada hitam, dan gula perang
Masak hingga inti pekat dan biarkan sejuk
-
Ambil sekeping kulit popia, letakkan satu sudu besar inti dan gulung seperti ketupat palas atau bentuk segi tiga
Gunakan telur sebagai pelekat
Panaskan minyak dan goreng gulungan hingga keemasan
Angkat dan toskan minyak berlebihan
Taburkan bijan dan daun ketumbar sebagai hiasan
Hidangkan panas-panas sebagai kudapan raya moden yang unik
Kari Ayam Malas
by Krithika Devi

Bahan-bahan:
-
Dada ayam 650 gram
Bawang besar 180 gram
Kimball Buttermilk 1 tin
Kimball Sos Cili 2 sudu besar
Kimball Sos Tomato 2 sudu besar
Minyak 13 gram
Bawang putih
Halia
Cili hijau
-
Garam secukup rasa
Serbuk kunyit
Serbuk lada hitam
Serbuk garam masala
Serbuk ketumbar
Serbuk cili
Pes halia bawang putih
Biji jintan manis
Daun kari
Cara Penyediaan:
-
Campurkan semua bahan bersama ayam dan perap selama 30 minit.
Dalam kuali non-stick, panaskan minyak atau ghee. Masukkan ayam yang telah diperap, tutup kuali dan masak atas api perlahan.
Bila ayam dah empuk dan kuah jadi pekat... KARI AYAM MALAS kita siap untuk dihidang!
Nasi GO
KIM BALL
by MN Yusof

Bahan-bahan:
-
2 cawan nasi sejuk (dari semalam)
2 sudu besar minyak masak
1 biji bawang besar, dicincang halus
2 ulas bawang putih, dicincang halus
1 sudu besar Kimball Sos Cili
2 sudu besar Kimball Sos Tomato
3 sudu besar Kimball Buttermilk
-
1 biji telur, dipukul
1 cawan sayur campur (seperti kacang peas, jagung, dan wortel)
1 sudu teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Daun bawang untuk hiasan
Cara Penyediaan:
-
Panaskan minyak dalam kuali besar atau wok dan tumis bawang besar serta bawang putih hingga wangi dan keemasan.
Masukkan telur yang telah dipukul dan kacau hingga masak.
Tambahkan nasi sejuk ke dalam kuali dan kacau rata supaya tidak berketul.
Masukkan Kimball Sos Cili dan Kimball Sos Tomato, gaul rata hingga nasi bersalut cantik.
-
Tuangkan Kimball Buttermilk dan kacau sehingga nasi menjadi creamy dan berperisa.
Masukkan sayur campur dan serbuk lada hitam, kacau sebati dan masak selama 2–3 minit.
Perasakan dengan garam secukup rasa.
Hidangkan nasi goreng dan taburkan daun bawang sebagai hiasan.
Burger Ayam Kimball Riang Ria Meletup
by achaaaaa_

Bahan-bahan:
-
500g daging ayam cincang
1/2 cawan buttermilk
2 sudu besar Kimball sos cili
2 sudu besar Kimball sos tomato
1 biji bawang besar (dicincang halus)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 sudu kecil serbuk lada hitam
-
1 sudu kecil serbuk paprika
Garam secukup rasa
4 biji roti burger
Daun salad
Hirisan tomato
Keju cheddar (pilihan)
Minyak untuk menggoreng
Cara Penyediaan:
-
Perap Ayam: Campurkan daging ayam cincang dengan buttermilk, Kimball sos cili, Kimball sos tomato, bawang besar, bawang putih, serbuk lada hitam, serbuk paprika, dan garam. Gaul rata dan perap selama 30 minit.
Bentuk Patty: Bentukkan campuran ayam menjadi patty burger.
Goreng Patty: Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan goreng patty ayam sehingga masak sepenuhnya dan keemasan di kedua-dua belah.
-
Sediakan Roti: Panaskan roti burger sekejap dalam kuali atau pembakar roti.
Susun Burger: Letakkan daun salad, hirisan tomato, dan keju cheddar (jika guna) di atas roti burger. Letakkan patty ayam di atasnya dan tutup dengan bahagian atas roti burger.
Hudang: Hidangkan burger ayam buttermilk Kimball bersama kentang goreng atau salad.
Tauhu Buttermilk Kimball Terangkat
by jayden_zy08

Bahan-bahan:
-
3 ketul tauhu lembut, dipotong kiub besar
½ cawan tepung jagung (untuk salut tauhu)
3 sudu besar mentega
3 ulas bawang putih, dicincang
5 helai daun kari (bagi wangi kaw-kaw)
2 biji cili padi, diketuk (nak lebih pedas, tambah lagi!)
-
½ cawan Kimball Buttermilk
3 sudu besar Kimball Sos Cili
2 sudu besar Kimball Sos Tomato
1 sudu kecil gula perang
½ sudu kecil garam
½ sudu kecil serbuk lada hitam
Cara Penyediaan:
-
Salut tauhu dengan tepung jagung dan goreng hingga keemasan. Toskan.
Panaskan mentega dalam kuali dan tumis bawang putih, daun kari dan cili padi hingga naik bau.
Masukkan Kimball Sos Cili, Kimball Sos Tomato dan Kimball Buttermilk, kacau hingga kuah pekat dan berkrim.
-
Tambahkan gula perang, garam dan lada hitam.
Masukkan tauhu goreng dan gaul rata hingga bersalut dengan kuah lemak pedas.
Hidangkan panas bersama nasi putih atau makan begitu saja sebagai snek.
Rendang Sate Buttermilk Heyheyhey Kimball
by _hsmz_

Bahan-bahan:
-
Bawang kecil (rose) 5 biji
Bawang putih 4 ulas
Halia 2 inci
Lengkuas 2 inci
Kunyit hidup 3 inci
Serai 3 batang (Semua bahan di atas dikisar)
Daging batang pinang (bahagian sate) 500g
Kimball Buttermilk 1/2 tin
-
Sos Cili Kimball 5 sudu
Sos Tomato Kimball 2 sudu
Bawang besar 1 biji, dihiris halus
Jintan manis 1 sudu kecil
Jintan putih 1 sudu kecil
Biji ketumbar 1 sudu kecil
Kerisik 2 sudu besar
Daun limau purut 5 helai
Daun kunyit 3 helai, diracik halus
Asam keping 1 keping
Cara Penyediaan:
-
Sangai biji ketumbar, jintan manis dan jintan putih hingga naik bau, kemudian tumbuk halus.
Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga naik bau.
Masukkan bahan kisar bersama Sos Cili dan Sos Tomato Kimball.
Kacau hingga pecah minyak.
Masukkan daging dan kacau sebati.
Masukkan rempah tumbuk, daun limau purut yang diramas, dan asam keping.
Bila daging separuh masak, masukkan buttermilk dan kacau rata.
-
Masukkan kerisik dan kacau hingga daging betul-betul masak.
Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya.
Akhir sekali, taburkan daun kunyit yang telah diracik halus.
Rendang ini boleh juga dicucukkan pada lidi bersama nasi himpit, bawang dan timun, seperti cara makan sate.
Buttermilk Bliss with Spicy Tomato Glow
by kavi.su2018

Bahan-bahan:
-
Ayam 500g (boleh guna bahagian dada atau paha)
Buttermilk 1 cawan
Tepung jagung 1 sudu besar (optional, untuk pekatkan)
Kimball Sos Cili 2 sudu besar
Kimball Sos Tomato 2 sudu besar
Krim masakan 1/2 cawan
Bawang besar 1 biji (dicincang halus)
-
Bawang putih 3 ulas (dicincang halus)
Serbuk kunyit 1 sudu teh
Serbuk paprika 1 sudu teh (optional)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Cara Penyediaan:
-
Perap ayam dengan buttermilk, serbuk kunyit, serbuk paprika (jika guna), garam dan gula.
Biarkan perap selama 30 minit hingga 1 jam untuk rasa yang lebih meresap.
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam yang telah diperap hingga kekuningan dan masak sempurna.
Angkat dan ketepikan.
Dalam kuali lain, tumis bawang besar dan bawang putih dengan sedikit minyak hingga wangi.
Masukkan Kimball Sos Cili dan Sos Tomato, kacau rata.
-
Masukkan krim masakan dan kacau hingga sos menjadi lebih berkrim.
Jika terlalu pekat, tambah sedikit air.
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan ayam goreng ke dalam sos dan biarkan seketika supaya ayam meresap rasa.
Kacau hingga sebati.
Angkat dan hidangkan.
Sesuai dimakan bersama nasi putih panas atau pasta.
WARNA WARNI AIDILFITRI BERSAMA POPIA KIMBALL BUTTERMILK
by ismaamaninaa

Bahan-bahan:
-
Untuk Isian Popia:
Ayam cincang 1 cawan
Sayuran kubis 1/2 cawan
Kimball Buttermilk 1 tin
Bawang besar 1/2 biji (dicincang halus)
Serbuk lada hitam 1 sudu kecil
Garam 1 sudu kecil
Serbuk cili 1 sudu kecil
Minyak untuk menumis
-
Untuk Sos Cili dan Sos Tomato:
Kimball Sos Cili 2 sudu besar
Kimball Sos Tomato 2 sudu besar
Gula 1 sudu kecil
Cuka 1 sudu kecil
Air 1 sudu kecil
Cara Penyediaan:
-
Isian:
Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang besar sehingga wangi.
Masukkan ayam cincang dan tumis hingga separuh masak.
Tambahkan kubis yang telah dipotong kecil dan tumis sehingga sedikit layu.
Masukkan Kimball Buttermilk, serbuk lada hitam, garam dan serbuk cili.
Gaul rata dan masak sehingga isian cukup kering dan sebati.
Angkat dan ketepikan untuk sejuk.
Sediakan Sos Cili dan Sos Tomato:
Dalam mangkuk kecil, campurkan Kimball Sos Cili, Kimball Sos Tomato, gula dan cuka.
Kacau rata dan ketepikan.
-
Membuat Popia:
Ambil sehelai kulit popia dan letakkan sedikit isian di tengahnya.
Lipat bahagian sisi kulit popia, kemudian gulung dengan kemas.
Menggoreng Popia:
Panaskan minyak yang banyak dalam kuali.
Goreng popia dalam minyak panas hingga keemasan dan rangup.
Angkat dan toskan minyak.
Tips: Jangan goreng terlalu banyak popia serentak untuk pastikan ia masak sekata.
Hidangkan:
Hidangkan popia buttermilk yang rangup bersama Kimball Sos Cili dan Kimball Sos Tomato.
Spaghetti Buttermilk Bola Emas Kimball
by gwendolyn_890

Bahan-bahan:
-
Spaghetti 200g (direbus hingga al dente)
Bebola daging 10 biji (digoreng hingga keperangan)
Mentega 2 sudu besar
Bawang putih 2 ulas (dicincang)
Kimball Buttermilk ½ cawan
Kimball Sos Cili 2 sudu besar
-
Kimball Sos Tomato 2 sudu besar
Garam ½ sudu kecil
Lada hitam ½ sudu kecil
Daun kari 3 helai
Cili merah 1 biji (dihiris)
Keju parut 50g (pilihan)
Cara Penyediaan:
-
Panaskan mentega dalam kuali dan tumis bawang putih serta daun kari hingga wangi.
Masukkan Kimball Sos Cili, Kimball Sos Tomato dan Kimball Buttermilk.
Kacau rata hingga kuah menjadi pekat.
Tambahkan garam dan lada hitam secukup rasa.
Masukkan meatball yang telah digoreng dan biarkan mereneh dalam kuah selama 2 hingga 3 minit.
-
Masukkan spaghetti yang telah direbus dan gaul hingga bersalut sempurna dengan kuah.
Taburkan cili merah dan keju parut jika suka.
Sedia untuk dihidangkan.
Ayam Lava Buttermilk Kimball
by ridhwan_ghazali.my

Bahan-bahan:
-
Ayam 500g (dipotong kecil)
Tepung jagung 1 cawan
Telur 1 biji
Minyak untuk menggoreng
Mentega 2 sudu besar
Bawang putih 3 ulas (cincang halus)
Daun kari 5 helai
-
Susu cair ½ cawan
Buttermilk Kimball 3 sudu besar
Sos Cili Kimball 3 sudu besar
Sos Tomato Kimball 2 sudu besar
Serbuk cili 1 sudu teh (ikut tahap kepedasan)
Garam dan gula secukup rasa
Cara Penyediaan:
-
Perap ayam dengan sedikit garam dan lada sulah selama 15 minit.
Salut ayam dengan tepung jagung dan celup dalam telur.
Goreng ayam hingga keemasan, angkat dan ketepikan.
Panaskan mentega dalam kuali, tumis bawang putih dan daun kari hingga wangi.
Masukkan Buttermilk Kimball, susu cair, Sos Cili Kimball, Sos Tomato Kimball dan serbuk cili.
-
Kacau hingga sebati dan kuah menjadi pekat.
Tambah garam dan gula secukup rasa.
Masukkan ayam goreng ke dalam sos dan gaul rata hingga ayam bersalut sempurna.
Hidangkan panas bersama nasi atau roti naan.
Lala Buttermilk Kimball Gempaq Berkrim
by zenyu108

Bahan-bahan:
-
Lala segar 500g (direndam dalam air garam untuk bersihkan)
Mentega 3 sudu besar
Bawang putih 3 ulas (dicincang)
Daun kari 5 helai (lebih banyak lebih wangi)
Cili padi merah 2 biji (diketuk)
Kimball Buttermilk ½ cawan
-
Kimball Sos Cili 3 sudu besar
Kimball Sos Tomato 2 sudu besar
Gula perang 1 sudu kecil
Garam ½ sudu kecil
Serbuk lada hitam ½ sudu kecil
Air ½ cawan (untuk kuah lebih berkrim)
Cara Penyediaan:
-
Panaskan mentega dalam kuali, tumis bawang putih, daun kari dan cili padi hingga naik bau.
Masukkan Kimball Sos Cili, Kimball Sos Tomato dan Kimball Buttermilk.
Kacau rata hingga kuah menjadi pekat dan berkrim.
Tambahkan gula perang, garam, lada hitam dan sedikit air supaya kuah lebih menyelaputi lala.
-
Masukkan lala dan gaul rata.
Tutup kuali dan biarkan masak selama 5 minit atau sehingga lala terbuka cangkerangnya.
Gaul sekali lagi supaya semua lala bersalut dengan kuah sepenuhnya.
Hidangkan panas bersama nasi putih atau roti bakar.
ROTI RANGUP
CAK-CAK!
by alfafea

Bahan-bahan:
-
Bahan Roti Rangup:
Sos Pasta Buttermilk Kimball 150ml
Susu rendah lemak 150ml
Tepung gandum 100g
Serbuk kari 1 sudu besar
Telur 2 biji
Sedikit garam
Sedikit minyak sayur
-
Bahan Sos:
Sos Pasta Buttermilk Kimball 150ml
Sos Cili Kimball 1 sudu besar
Sos Tomato Kimball 2 sudu besar
Mentega 2 sudu besar
Pes bawang putih 1 sudu besar
Serbuk cili 1 sudu besar
Sedikit air
Sedikit garam
Bawang goreng 1 sudu besar
Serondeng daging atau ayam 2 sudu besar
Cara Penyediaan:
-
Kisar Sos Buttermilk Kimball, susu, tepung gandum, telur, serbuk kari dan garam sehingga sebati.
Jika bater terlalu pekat, tambah sedikit susu dan kisar semula sehingga mendapat kepekatan seperti bater lempeng.
Tutup bater dan biarkan rehat pada suhu bilik selama 10 minit.
Sapu minyak sayur ke dalam semua lubang tin mufin.
Panaskan tin mufin di dalam ketuhar pada suhu 200°C selama 10 minit.
Isi bater ke dalam tin mufin hingga separuh penuh, kacau ringkas dalam setiap lubang.
Bakar semula tin mufin berisi bater dalam ketuhar pada suhu 200°C selama 30 minit sehingga roti naik dan rangup.
-
Sejukkan roti pada suhu bilik sebelum keluarkan dari tin.
Untuk menyediakan sos, tumis mentega, pes bawang putih dan serbuk cili hingga wangi atas dapur api sederhana kecil.
Masukkan Sos Buttermilk Kimball, Sos Cili Kimball dan Sos Tomato Kimball ke dalam kuali dan kacau sebati.
Tambah sedikit air dan garam mengikut kesesuaian rasa.
Cadangan hidangan, banjirkan roti dengan sos atau hidangkan sos berasingan dalam mangkuk bersama taburan bawang goreng dan serondeng.
Kuih Cara Berlauk Lip Lap Raya
by nrlazhni

Bahan-bahan:
-
Bahan Inti
Daging cincang 1 mangkuk (boleh ganti dengan ayam)
Bawang putih 2 ulas
Bawang Holland ½ biji (dipotong dadu)
Sos Tomato Kimball ½ sudu besar
Sos Cili Kimball 1 sudu besar
Sos Pasta Buttermilk Kimball ½ tin
Rempah kari daging 1 sudu besar (campur sedikit air supaya tidak berketul)
Daun sup secukupnya
Lada benggala (potong dadu, optional)
-
Cili merah (untuk hiasan)
Garam secukupnya
Minyak secukupnya
Tepung gandum 1 cawan
Santan ¾ cawan
Air 1½ cawan
Telur 1 biji
Pewarna kuning sedikit
Garam secukupnya
Cara Penyediaan:
-
Cara Membuat Inti
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan bawang Holland hingga wangi
Masukkan daging cincang dan kacau selama 3-5 minit, tambah sedikit air jika perlu
Masukkan rempah kari daging, Sos Tomato Kimball dan Sos Cili Kimball
Masak selama 5-7 minit hingga rempah sebati
Masukkan Sos Pasta Buttermilk Kimball dan biarkan kuah sedikit kering
Tambah lada benggala dan garam secukup rasa
Cara Membuat Adunan Kuih CaraSatukan semua bahan adunan hingga sebati dan tidak berketul
Tapis adunan untuk hasil yang lebih halus dan cantik
-
Cara Penyediaan Kuih Cara Berlauk
Sapu sedikit minyak pada permukaan pan kuih cara atau takoyaki
Masukkan adunan kuih ke dalam lubang pan
Letakkan satu sudu inti daging di tengah adunan
Hias dengan daun sup dan hirisan cili merah di atas kuih
Tutup dengan penutup dan masak selama 3-5 minit dengan api perlahan
Kuih siap untuk dihidangkan
Pizza Pepperoni MakNgah sampai rumah
by aciknaa_84

Bahan-bahan:
-
6 keping roti putih
Pepperoni daging secukupnya
3 sudu besar sos tomato Kimball
1 sudu besar sos cili Kimball
1 tin Sos Pasta Buttermilk Kimball
1 cawan keju mozarella diparut
-
Lada benggala (warna kuning, hijau, merah)
Sedikit daun basil
Cendawan butang dihiris nipis
Minyak zaitun
Cara Penyediaan:
-
Letakkan roti di atas dulang pizza atau pembakar
Satukan sos tomato, sos cili dan sos pasta Buttermilk, kemudian kacau hingga sebati
Ratakan campuran sos di atas permukaan setiap roti
Titiskan sedikit minyak zaitun
Taburkan keju mozzarella
Letakkan pepperoni, lada benggala dan cendawan butang
-
Taburkan lagi keju mozzarella di atas
Akhir sekali, taburkan daun basil
Bakar dalam ketuhar pada suhu 180°C selama 10-15 minit atau sehingga masak
Panaskan ketuhar terlebih dahulu sebelum membakar
Buttermilk Royale Ayam Masak Merah
by xvanessax2695

Bahan-bahan:
-
500g ayam (dipotong kecil)
2 sudu besar Kimball Sos Cili
2 sudu besar Kimball Sos Tomato
3 sudu besar Kimball Buttermilk
1 biji bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dicincang)
-
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk kunyit
1 batang serai (dititik)
1 cawan santan
Garam dan gula secukup rasa
Cara Penyediaan:
-
Perap ayam dengan serbuk kunyit dan garam selama 30 minit, kemudian goreng hingga keemasan. Ketepikan
Dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, dan serai hingga naik bau
Masukkan Kimball Sos Cili, Kimball Sos Tomato, dan serbuk cili, kemudian gaul rata
-
Tuang Kimball Buttermilk dan santan, kacau hingga sebati
Masukkan ayam goreng, kacau rata dan biarkan sos menjadi sedikit pekat
Perasakan dengan garam dan gula. Hidangkan panas bersama nasi minyak atau nasi impit
Ayam Buttermilk Pedas Manis dengan Cendawan dan Kurma
by Zaini Nor

Bahan-bahan:
-
300g dada ayam (dipotong)
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh gula perang
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar Sos Cili Kimball
2 sudu besar Sos Tomato Kimball
3 sudu besar Sos Pasta Buttermilk Kimball
2 biji bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
-
2 inci halia (dicincang)
80g cendawan butang (dipotong separuh)
80g cendawan shiitake (dihiris)
50g kurma (dipotong)
Sedikit garam (jika suka)
Minyak untuk menggoreng
Cili merah dan daun bawang (untuk hiasan)
Cara Penyediaan:
-
Gaulkan dada ayam dengan 1 sudu besar sos tiram dan tepung jagung. Perap selama 15 minit.
Satukan minyak bijan, gula perang dan 1 sudu besar sos tiram dalam satu mangkuk. Kacau sebati dan ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam sehingga keemasan di kedua-dua belah. Angkat dan ketepikan.
Dalam kuali yang sama, tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.
-
Masukkan cendawan butang dan shiitake, masak sehingga sedikit lembut.
Tambahkan ayam goreng, campuran sos, Sos Cili Kimball, Sos Tomato Kimball dan Sos Pasta Buttermilk Kimball. Gaul rata.
Masukkan kurma dan sedikit garam. Masak lagi selama 2 minit.
Angkat dan hidangkan. Hiaskan dengan cili merah dan daun bawang.
-
Tofu Butter VOL-KENIK-LAVA
-
Mr. Crab Samudera Biru Lautan Semporna Buttermilk Kimball
-
Popia Ooh La La
-
Popcorn Ayam Kimball Pedas Berkrim
-
Roti Jala Gulung Buttermilk Kimball
-
Kimball Creamy Chicken Pie
-
RIANG RIA RAYA SEAFOOD BUTTERMILK KIMBALL
-
KIMBALL AYAM BERLENGAS CREAMYLICIOUS
-
Ayam Buttermilk Kimball Senyuman Terukir Memikat Hati
-
Ketupat Buttermilk Boom Boom Raya
-
Kari Ayam Malas
-
Nasi GO
KIM BALL -
Burger Ayam Kimball Riang Ria Meletup
-
Tauhu Buttermilk Kimball Terangkat
-
Rendang Sate Buttermilk Heyheyhey Kimball
-
Buttermilk Bliss with Spicy Tomato Glow
-
WARNA WARNI AIDILFITRI BERSAMA POPIA KIMBALL BUTTERMILK
-
Spaghetti Buttermilk Bola Emas Kimball
-
Ayam Lava
Buttermilk Kimball -
Lala Buttermilk Kimball Gempaq Berkrim
-
ROTI RANGUP CAK-CAK!
-
Kuih Cara Berlauk Lip Lap Raya
-
Pizza Pepperoni MakNgah
sampai rumah -
Buttermilk Royale Ayam Masak Merah
-
Ayam Buttermilk Pedas Manis dengan Cendawan dan Kurma

