Masa Penyediaan
15 minit
Masa Memasak
20 minit
Saiz Hidangan
2 - 3 orang
Bahan-bahan
- Untuk Ayam Popcorn
- 8 keping pcs Filet ayam (ditumbuk kasar)
- Cubit besar Serbuk lada putih
- ¼ sudu teh Garam
- 1 sudu besar Bawang putih, dicincang halus
- ½ sudu besar Minyak sayuran
- ½ biji Telur
- ⅔ cawan Tepung jagung
- Minyak masak
- Untuk Makaroni Keju
- 150 g Makaroni Kimball, dimasak mengikut arahan di atas paket
- 2 cawan Krim Masakan
- 1 sudu teh Garam
- ¼ sudu teh Lada hitam
- ½ sudu teh Daun pasli, dicincang
- 2 ½ cawan Sos Keju Kimball 1kg
Cara-caranya
- Untuk menyediakan ayam popcorn, potong filet ayam kepada dadu saiz kecil dan perasa dengan lada putih, garam, bawang putih dan minyak sayuran.
- Campurkan ayam dengan telur dan salut dengan tepung jagung. Panaskan minyak dan goreng sehingga warna kuning keemasan. Ketepikan.
- Untuk menyediakan Makaroni Keju, masukkan Makaroni Kimball dan krim ke dalam kuali. Panaskan sehingga mendidih dan perasa dengan garam, lada hitam dan pasli.
- Taburkan Sos Keju Kimball dan gaul sehingga sebati. Hidangkan Makaroni Keju dengan Ayam Popcorn.
Tip cef: Boleh gunakan ayam popcorn segera untuk menjimatkan masa penyediaan.