Masa Penyediaan
![Masa Penyediaan](https://kimball.com.my/wp-content/themes/kimball/img/recipe/ico1.png)
5 minit
Masa Memasak
![Masa Memasak](https://kimball.com.my/wp-content/themes/kimball/img/recipe/ico2.png)
10 minit
Saiz Hidangan
![Saiz Hidangan](https://kimball.com.my/wp-content/themes/kimball/img/recipe/ico3.png)
3-4 hidangan
![Product Image](https://kimball.com.my/wp-content/uploads/2023/02/Sahur_Fried-Egg-with-Gravy-and-Sausage-top.jpg)
Bahan-bahan
- ½ Cawan Sos Cili Kimball
- ½ Cawan Sos Tomato Kimball
- 1 Sudu Besar Sos Berperisa Tiram Kimball
- 1 Sudu Besar Minyak
- 3 Batang Sosej, Dihiris
- 5g Halia, Dicincang
- 1 Ulas Bawang Putih, Dicincang
- 20g Bawang Merah, Dicincang
- 100g Tomato, Didadu Halus
- 1 Cawan Air
- 3 Biji Telur
- Daun Ketumbar Dicincang, Ikut Kesukaan
Cara-caranya
- Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng sosej sehingga warna kuning keemasan, angkat dan ketepikan.
- Di dalam kuali yang sama, tumis halia, bawang putih dan bawang besar sehingga wangi. Masukkan tomato dan goreng sehingga lembut. Seterusnya, masukkan air dan Sos-Sos Kimball. Kacau sehingga sebati dan biar mereneh.
- Kemudiannya, pecahkan telur satu per satu di atas kuah tomato. Tutup kuali dan biarkan mereneh sehingga telur masak mengikut tahap masak kesukaan peribadi.
- Akhirnya, masukkan sosej dan hias dengan daun ketumbar. Hidangkan serta-merta. (*Cadangan: Hidang Bersama Pasta kering Kimball untuk hidangan lebih seimbang)