Masa Penyediaan
15 minit
Masa Memasak
20 minit
Saiz Hidangan
4-5 hidangan
Bahan-bahan
- 1 sudu besar Sos Cili Kimball
- 1 sudu besar Sos Tomato Kimball
- 2 sudu besar Sos Tiram Kimball
- 2 sudu besar Sos Karamel Cheong Chan
- Minyak untuk goreng
- 80g Bawang besar, dihiris
- 300g Sotong, dipotong cincin 1-inci
- 150g Bebola ikan putih
- 100g Sawi, dipotong Panjang ½-inchi
- 3 sudu besar Mentega kacang tanah kasar
- 130g Ubi keledek oren, direbus dan lenyekkan sehingga hancur
- 1 cawan Air
- 300g Mee kuning (* Cadangan: untuk pilihan lebih sihat gunakan Pasta Kering Kimball)
- Garam dan serbuk lada sulah secukup rasa
Cara-caranya
- Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang sehingga wangi. Masukkan sotong dan bebola ikan, goreng sehinnga masak sepenuhnya.
- Masukkan sawi, mentega kacang tanah, ubi keledek putar, semua Sos Kimball, Sos Karamel Cheong Chan dan air. Kacau sehingga rata.
- Akhirnya, masukkan mee kuning dan biar mereneh selama 2-3 minit. Hidangkan panas.