Masa Penyediaan
![Masa Penyediaan](https://kimball.com.my/wp-content/themes/kimball/img/recipe/ico1.png)
15 minit
Masa Memasak
![Masa Memasak](https://kimball.com.my/wp-content/themes/kimball/img/recipe/ico2.png)
20 minit
Saiz Hidangan
![Saiz Hidangan](https://kimball.com.my/wp-content/themes/kimball/img/recipe/ico3.png)
4-5 hidangan
![Product Image](https://kimball.com.my/wp-content/uploads/2022/08/Mee-Goreng-Mamak-Sotong-Penang-2.png)
Bahan-bahan
- 1 sudu besar Sos Cili Kimball
- 1 sudu besar Sos Tomato Kimball
- 2 sudu besar Sos Tiram Kimball
- 2 sudu besar Sos Karamel Cheong Chan
- Minyak untuk goreng
- 80g Bawang besar, dihiris
- 300g Sotong, dipotong cincin 1-inci
- 150g Bebola ikan putih
- 100g Sawi, dipotong Panjang ½-inchi
- 3 sudu besar Mentega kacang tanah kasar
- 130g Ubi keledek oren, direbus dan lenyekkan sehingga hancur
- 1 cawan Air
- 300g Mee kuning (* Cadangan: untuk pilihan lebih sihat gunakan Pasta Kering Kimball)
- Garam dan serbuk lada sulah secukup rasa
Cara-caranya
- Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang sehingga wangi. Masukkan sotong dan bebola ikan, goreng sehinnga masak sepenuhnya.
- Masukkan sawi, mentega kacang tanah, ubi keledek putar, semua Sos Kimball, Sos Karamel Cheong Chan dan air. Kacau sehingga rata.
- Akhirnya, masukkan mee kuning dan biar mereneh selama 2-3 minit. Hidangkan panas.